Kapusta bok choy w sosie ostrygowym z chrupiącym chilli z orzechami Lao Gan Ma

Wszystkie składniki na dzisiejszą kolację dostępne w Składnikach! Korzystajcie!

KAPUSTA BOK CHOY W SOSIE OSTRYGOWYM Z CHRUPIĄCYM CHILLI Z ORZECHAMI LAO GAN MA 🥬

🥢600g (ok 10szt) kapusty bok choy
🥢2 łyżki oleju
🥢100ml sosu ostrygowego lub wegetariańskiego sosu grzybowego Healthy Boy
🥢250ml wody lub wywaru (wege, grzybowy lub najlepiej wieprzowy 🙂
🥢3 rozgniecione ząbki czosnku
🥢3 suszone czerwone papryczki chilli
🥢1 łyzka cukru
🥢Szczypta glutaminianu Ve-tsin (dla chętnych!)
🥢2 łyżki Chrupiącego chilli w oleju Lao Gan Ma

👉🏽Bok choye dokładnie umyj. Przekrój je wzdłuż na pół. Delikatnie wykrój większość głąba w ten sposób żeby liście się nie porozdzielały. Odstaw na bok.
👉🏽Rozgrzej olej na woku na najwyższym ogniu. Wrzuć czosnek i chilli. Po kilkunastu sekundach dodaj bok choy. Smaż z czosnkiem przez ok. minutę.
👉🏽Dodaj sos ostrygowy lub jego wegetariański zamiennik, wodę i cukier. Duś bok choye w sosie aż ich łodygi zmiękną a sos trochę się zredukuje. Jeśli za szybko go ubywa, dodaj więcej wody.
👉🏽Układaj bok choye na półmisku jeden obok drugiego i polej sosem.
👉🏽Szczodrze wykończ danie chrupiącym chilli z orzechami. Możesz zaszaleć - prawie w ogóle nie jest pikantne!
👉🏽Podawaj z ryżem jaśminowym.

Enjoy! 🙏🏽


Wyprzedano
Ziarna Doi z północnego Wietnamu od Pepper Quest
26,90 zł
Długi pieprz dee plee z Wietnamu
23,90 zł
Pieprz Mac Khen (makhwaen) z Wietnamu
23,90 zł
Cytrusowy pieprz Maqaw z Wietnamu
23,90 zł
Pieprz syczuański Da Hong Pao z Gansu
23,90 zł