Kapusta bok choy w sosie ostrygowym z chrupiącym chilli z orzechami Lao Gan Ma
Wszystkie składniki na dzisiejszą kolację dostępne w Składnikach! Korzystajcie!
KAPUSTA BOK CHOY W SOSIE OSTRYGOWYM Z CHRUPIĄCYM CHILLI Z ORZECHAMI LAO GAN MA
600g (ok 10szt) kapusty bok choy
2 łyżki oleju
100ml sosu ostrygowego lub wegetariańskiego sosu grzybowego Healthy Boy
250ml wody lub wywaru (wege, grzybowy lub najlepiej wieprzowy
3 rozgniecione ząbki czosnku
3 suszone czerwone papryczki chilli
1 łyzka cukru
Szczypta glutaminianu Ve-tsin (dla chętnych!)
2 łyżki Chrupiącego chilli w oleju Lao Gan Ma
Bok choye dokładnie umyj. Przekrój je wzdłuż na pół. Delikatnie wykrój większość głąba w ten sposób żeby liście się nie porozdzielały. Odstaw na bok.
Rozgrzej olej na woku na najwyższym ogniu. Wrzuć czosnek i chilli. Po kilkunastu sekundach dodaj bok choy. Smaż z czosnkiem przez ok. minutę.
Dodaj sos ostrygowy lub jego wegetariański zamiennik, wodę i cukier. Duś bok choye w sosie aż ich łodygi zmiękną a sos trochę się zredukuje. Jeśli za szybko go ubywa, dodaj więcej wody.
Układaj bok choye na półmisku jeden obok drugiego i polej sosem.
Szczodrze wykończ danie chrupiącym chilli z orzechami. Możesz zaszaleć - prawie w ogóle nie jest pikantne!
Podawaj z ryżem jaśminowym.
Enjoy!