Bombowy bób o milionie smaków

Ten bób to był szybki, wieczorny eksperyment. Często zamykając sklep, bez większego ładu i składu zabieram trochę rzeczy z półek z nadzieją, że wyjdzie z tego coś dobrego. Kilka dni temu pojawiły się na Andersa nowe, nieznane pieprze od Pepper Quest i chciałem wreszcie spróbować jak sprawdzą się w kuchni.

Zupełnie przypadkiem wyszedł mi bób, który po prostu eksploduje smakiem, a każdy kęs jest inny! Kwiatowość, pikantność i cytrusowość z kilku rodzajów pieprzu, świeżość limonki i głębia z oleju sezamowego i sosu sojowego.

Na dodatek przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut!

Składniki:

  • 500g młodego bobu
  • łyżka oleju
  • 2 małe ząbki czosnku
  • mieszanka pieprzów - to jest gwiazda całego przepisu. Oczywiście najlepiej byłoby przygotować ją z mieszanki różnych gatunków od Pepper Quest, bo ta jakość nie ma sobie równych. Ja użyłem po płaskiej łyżeczce: Pieprz Maqaw, Pieprz Batak, czerwony pieprz syczuański z Qing Xi, Pieprz z późnego zbioru z Vinh Linh i pieprz Mac Khen. Tak kompleksowy miks nie jest jednak niezbędny. Zachęcam mimo wszystko do użycia przynajmniej tego pierwszego. Pieprz Maqaw intensywnie pachnie trawą cytrynową i dosłownie kilka ziarenek wystarczyło, żeby stał się głównym bohaterem. Pieprz syczuański, batak i mack khen, przedstawiciele rodziny Zanthoxylum, pozostawiają na języku mrowiące, trochę znieczulające wrażenie. 
  • 2 łyżki sake lub wina (opcjonalnie, możesz zastąpić wodą)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru, najlepiej płynnego - syropu klonowego, z agawy lub miodu
  • szczypta płatków soli morskiej Maldon
  • po 1 łyżeczce prażonego sezamu białego i czarnego
  • sok z połowy limonki
  1. Bób umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym na durszlaku
  2. Na rozgrzanej, suchej patelni ostrożnie upraż mieszankę pieprzu przez około 1 minutę. Przesyp do moździerza lub młynka do przypraw i rozdrobnij na gruby proszek.
  3. Na tę samą, gorącą patelnię wsyp bób i upraż go na sucho przez około 2 minuty. Nie mieszaj - chodzi o to, żeby skórka złapała kolor i się otworzyła.
  4. Następnie dolej oleju i zacznij co jakiś czas mieszać. Podlej patelnię alkoholem lub wodą i zbierz łopatką to, co do niej przywarło. To jest właśnie deglasowanie :) Dodaj posiekany czosnek, sos sojowy,wybrany rodzaj płynnego cukru i olej sezamowy. Smaż przez kolejne dwie minuty i sprawdź czy bób jest już ugotowany. Jeśli jest jeszcze twardawy, dodaj odrobinę wody i daj mu kolejną minutę albo dwie.
  5. Wyłącz ogień i dodaj płaską łyżkę mieszanki pieprzów, prażony sezam i dopraw solą do smaku. Na koniec wyciśnij sok z limonki.
  6. Jeżeli bób jest młody, skórka powinna być na tyle miękka, że można ją jeść. Na niej jest przecież cały smak! Pod koniec lata po prostu wysysaj!

 


Zielony pieprz syczuański Hongya
23,90 zł
Wyprzedano
Długi pieprz dee plee z Wietnamu
23,90 zł
Pieprz Mac Khen (makhwaen) z Wietnamu
24,90 zł
Cytrusowy pieprz Maqaw z Wietnamu
24,90 zł
Pieprz syczuański Da Hong Pao z Gansu
23,90 zł