Azjatyckie jaja faszerowane na Wielkanoc!

Jaja faszerowane to tak wdzięczny temat, bo możliwości ich podania są praktycznie nieskończone. Kremowa konsystencja ugotowanych na twardo i ugniecionych żółtek super komponuje się z prawie każdym składnikiem. Wyprzedziłem trochę wielkanocne przygotowania, ugotowałem gar jaj i spisałem dla Was kilka pomysłów z których, mam nadzieję, skorzystacie!

 

Jajka faszerowane z wasabi i edamame

Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na pół, oddziel żółtka i rozetrzyj je w misce widelcem.

Edamame wrzuć na gotującą się wodę i gotuj przez ok. 3-5 minut. Odcedź i wrzuć do lodowatej wody żeby zachować ich żywy kolor.

Dodaje edamame do jajek razem z majonezem, solą i octem ryżowym. Możesz wszystko połączyć ugniatając widelcem lub, jeśli chcesz żeby konsystencja była mocno kremowa, zrobić to blenderem ręcznym albo w moździerzu.

Farsz przełóż do białka łyżką lub rękawem cukierniczym. Udekoruj posiekaną w cienkie paski dymką i furikake.

 

Lankijskie jajka faszerowane z chilli sambolem i prażonym curry

Tak jak w przypadku poprzednich jajek, ugotuj je na twardo, przekrój na pół. Żółtka zmieszaj w misce z pozostałymi składnikami i przełóż do białek. Udekoruj liściem kolendry i odrobiną czerwonego oleju z sambolu.

 

Tajska jajka zięcia

To odrobinę odchudzona wersja tajskiego dania Kai Loog Keuy, które dosłownie tłumaczy się jako „jajka zięcia”. W tradycyjnej potrawie są one usmażone na głębokim tłuszczu i polane sosem. Tutaj sos trafia po prostu do farszu :)

Z jajkami postępujemy tak jak w poprzednich przepisach.

Szalotkę pokrój w drobne plastry i w niewielkim rondelku zalej olejem tak żeby je w całości zakrywał. Smaż powoli na niewielkim ogniu i cały czas obserwuj. Po ok. 8-10 minutach będą odpowiednio uprażone i chrupiące. Uważaj żeby ich nie spalić. Szalotki odcedź i odstaw na bok, ale zachowaj olej!

Żółtka wymieszaj z tamaryndem, cukrem, chilli, sosem rybnym i łyżeczką oleju ze smażenia. Ma intensywny smak szalotek - szkoda by go zmarnować!

Farsz wyłóż do żółtek i jajka udekoruj liściem kolendry.

 

Chińskie, marmurkowe jajka z piklowanym musztardowcem

Marynata dod jajka:

Farsz:

Jajka ugotuj na twardo i zalej zimną wodą.

Do rondelka wlej wszystkie składniki marynaty. Zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 8 minut. Wyłącz ogień.

Jajka roluj po blacie z dość dużą siłą - chcemy potłuc skorupkę, ale nie obieramy jajka. Skorupka na nim zostaje! Jajka wrzucamy wrzucamy do marynaty i zostawiamy na kilka godzin, a idealnie na całą noc. Po tym czasie obieramy jajka, a białko będzie miało piękny, marmurkowy wzór.

Zha cai lub kimchi bardzo drobno siekamy. Mieszamy razem z pozostałymi składnikami z żółtkiem. Przekładamy farsz do przekrojonych białek. Dekorujemy dymką i chilli.


Wyprzedano
Ziarna Doi z północnego Wietnamu od Pepper Quest
26,90 zł
Długi pieprz dee plee z Wietnamu
23,90 zł
Pieprz Mac Khen (makhwaen) z Wietnamu
23,90 zł
Cytrusowy pieprz Maqaw z Wietnamu
23,90 zł
Pieprz syczuański Da Hong Pao z Gansu
23,90 zł