Szybkie curry makhani z imbirowym sambolem do zjedzenia w słońcu

Nasza ulubiona kucharka, Marysia Przybyszewska, przygotowała dla Was idealny przepis na początek kwietnia. Dni są cieplejsze, ładujemy się już słońcem, ale ciało potrzebuje jeszcze trochę konkretniejszej kuchni i rozgrzewających przypraw. Szybkie curry na pomidorach z warzywami, które masz pod ręką skręcicie w kilkanaście minut. Kluczem jest w tym przypadku nie pracochłonność, ale jakość składników. W curry Marysi królują przyprawy od Pepper Quest i pikantny chilli sambol od Kandy Spices. Obie marki etycznie pozyskują swoje produty od zrównoważonych upraw na Sri Lance. 

Zróbcie sobie dobrze takim obiadem, najlepiej jedząc go na tarasie w pełnym słońcu!

CURRY MAKHANI Z ZIEMNIAKAMI, MŁODYMI MARCHEWKAMI I IMBIROWYM SAMBOLEM

W średnim rondlu rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj cynamon, goździki, liście laurowe, kozieradkę i kardamon i gotuj przez kilka minut, pozwalając, aby ich smaki przeniknęły do oleju. Dodaj sambol Kandy Spice i smaż jeszcze kilka minut, po czym dodać chili w proszku i pomidory i pokrojone ziemniaki i marchewki. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie przykryj rondel i pozostaw na wolnym ogniu na jakieś 15 min. Sprawdź czy ziemniaki i marchewki są miękkie a następnie dodaj mleko kokosowe i masło.

W małym rondlu zagotuj wodę, do wrzątku włóż jaja i gotuj je 7 minut. Następnie przelej zimną wodą, obierz i przekrój na pół. Curry podawaj z ryżem, ugotowanym jajem, kolendrą i posiekanymi orzechami laskowymi, opcjonalnie posyp danie prażonym curry.


Wyprzedano
Ziarna Doi z północnego Wietnamu od Pepper Quest
26,90 zł
Długi pieprz dee plee z Wietnamu
23,90 zł
Pieprz Mac Khen (makhwaen) z Wietnamu
23,90 zł
Cytrusowy pieprz Maqaw z Wietnamu
23,90 zł
Pieprz syczuański Da Hong Pao z Gansu
23,90 zł