Zielone ogórki z pikantnym olejem musztardowym i orzechami
To idealna szybka sałatka na wiosnę luźno inspirowana malezyjskimi piklami achaar. Możecie wykorzystać świeże zielone ogórki, albo zaszaleć z małosolniakami. Sałatka jest błyskawiczna, a jednym z jej głównych składników jest mój ulubiony olej musztardowy o mocnym, pikantnym smaku przypominającym chrzan! Sprawdźcie koniecznie!
- 3 długie zielone ogórki lub 8-10 ogórków małosolnych
- 4 łyżki oleju musztardowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 100 g orzechów ziemnych
- 1 niewielka czerwona cebula pokrojona w pióra
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżka cukru i sól do smaku
Jeżeli używasz zielonego ogórka, odkrój końcówki a resztę przekrój na kawałki długości około 8cm. Przekrój wzdłuż na 4 i wykrój gniazda nasianne. Wrzuć do miski. Jeśli wybierasz małosolne, po prostu przekrój wzdluż na 4. Cebulę pokrój w pióra i zmieszaj w misce z ogórkami.
Orzechy ziemne rozdrobnij w moździerzu lub drobno posiekaj
Na patelni rozgrzej na średnim ogniu olej musztardowy. Wsyp kurkumę i kumin i jak poczujesz ich aromat, wrzuć orzeczy ziemne. Zmniejsz odrobinę ogień. Olej może się trochę pienić - nie przejmuj się, ewentualnie zmniejsz trochę ogień. Pilnuj, żeby orzechy się nie spaliły. Po około dwóch minutach zalej ogórki gorącym olejem z orzechami. Dodaj cukier, sól i ocet ryżowy. Dokładnie wymieszaj.
Enjoy!