Aglio, olio e Lao Gan Ma - ekspresowy obiad w środku tygodnia

Hej! Przedstawiam Wam przepis na szybką zazjatyzowaną prostą pastę! Dzięki dodatkowi miso makaron ma już tyle umami, że nie potrzebuje parmezanu i jest wegan. Ale jak ktoś lubi, to oczywiście nie zaszkodzi!

SPAGHETTI AGLIO E OLIO E LAO GAN MA / 2 porcje / 🍝

🥢250g makaronu spaghetti
🥢2 łyżki oliwy z oliwek
🥢3 spore ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry
🥢1 większa szalotke pokrojona w cienkie plastry
🥢1 łyżka jasnego miso
🥢3 porządne łyżki chilli crisp Lao Gan Ma
Łyżka drobno posiekanej dymki

Ugotuj makaron al dente. Odcedź i zachowaj ok. 50ml wody z gotowania. Zmieszaj ją w małej miseczce z pastą miso.

Na woka wlej oliwę, wsyp posiekany czosnek i szalotkę. Smaż przez ok 5-10 minut na bardzo małym (!) ogniu. Czosnek się nie spali i będzie miał czas żeby przekazać smak oliwie.

Dodaj miso zmieszane z wodą i po chwili Lao Gan Ma. Zwiększ ogień na średni i smaż wszystko przez 2-3 minuty. Dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłącz ogień i dodaj dymkę.

Uwaga! Lao Gan Ma prawie w ogóle nie jest pikantne. Jeśli chcecie poczuć moc, w trakcie smażenia dodajcie płatki gochugaru w ilości dowolnej. Smacznego! 

Wyprzedano
Ziarna Doi z północnego Wietnamu od Pepper Quest
26,90 zł
Długi pieprz dee plee z Wietnamu
23,90 zł
Pieprz Mac Khen (makhwaen) z Wietnamu
23,90 zł
Cytrusowy pieprz Maqaw z Wietnamu
23,90 zł
Pieprz syczuański Da Hong Pao z Gansu
23,90 zł