Aglio, olio e Lao Gan Ma - ekspresowy obiad w środku tygodnia
Hej! Przedstawiam Wam przepis na szybką zazjatyzowaną prostą pastę! Dzięki dodatkowi miso makaron ma już tyle umami, że nie potrzebuje parmezanu i jest wegan. Ale jak ktoś lubi, to oczywiście nie zaszkodzi!
SPAGHETTI AGLIO E OLIO E LAO GAN MA / 2 porcje /
250g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek
3 spore ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry
1 większa szalotke pokrojona w cienkie plastry
1 łyżka jasnego miso
3 porządne łyżki chilli crisp Lao Gan Ma
Łyżka drobno posiekanej dymki
Ugotuj makaron al dente. Odcedź i zachowaj ok. 50ml wody z gotowania. Zmieszaj ją w małej miseczce z pastą miso.
Na woka wlej oliwę, wsyp posiekany czosnek i szalotkę. Smaż przez ok 5-10 minut na bardzo małym (!) ogniu. Czosnek się nie spali i będzie miał czas żeby przekazać smak oliwie.
Dodaj miso zmieszane z wodą i po chwili Lao Gan Ma. Zwiększ ogień na średni i smaż wszystko przez 2-3 minuty. Dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłącz ogień i dodaj dymkę.
Uwaga! Lao Gan Ma prawie w ogóle nie jest pikantne. Jeśli chcecie poczuć moc, w trakcie smażenia dodajcie płatki gochugaru w ilości dowolnej. Smacznego!
SPAGHETTI AGLIO E OLIO E LAO GAN MA / 2 porcje /
250g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek
3 spore ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry
1 większa szalotke pokrojona w cienkie plastry
1 łyżka jasnego miso
3 porządne łyżki chilli crisp Lao Gan Ma
Łyżka drobno posiekanej dymki
Ugotuj makaron al dente. Odcedź i zachowaj ok. 50ml wody z gotowania. Zmieszaj ją w małej miseczce z pastą miso.
Na woka wlej oliwę, wsyp posiekany czosnek i szalotkę. Smaż przez ok 5-10 minut na bardzo małym (!) ogniu. Czosnek się nie spali i będzie miał czas żeby przekazać smak oliwie.
Dodaj miso zmieszane z wodą i po chwili Lao Gan Ma. Zwiększ ogień na średni i smaż wszystko przez 2-3 minuty. Dodaj makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłącz ogień i dodaj dymkę.
Uwaga! Lao Gan Ma prawie w ogóle nie jest pikantne. Jeśli chcecie poczuć moc, w trakcie smażenia dodajcie płatki gochugaru w ilości dowolnej. Smacznego!