Sałatka na upały z arbuza z olejem musztardowym
Prezentuję Wam ratunek na dzisiejszą pogodę! W ostatni długi weekend, równie upalny jak dziś, pomiędzy skokiem do jeziora z pomostu a kieliszkiem zimnego wina, wykombinowałem super szybką sałatkę, która idealnie sprawdza się wtedy, kiedy nie masz siły na nic więcej niż pokrojenie kilku składników i zmieszanie ich w misce. Lekka, nieoczywista, naładowana smakiem i jeszcze nawadnia! Kluczem jest tu olej musztardowy - wyraźny, z chrzanową ostrością, która w magiczny sposób dodaje mnóstwa wytrawności arbuzowi. Przygotowanie wszystkiego zajmie ci mniej niż 20 minut. Odkrycie tego sezonu - trust me!
SAŁATKA Z ARBUZA Z OLEJEM MUSZTARDOWYM
- 1/2 średniej wielkości arbuza
- 80ml oleju musztardowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka chińskiego czarnego octu
- Ser opcjonalnie : kostka halloumi pokrojonego w kostkę, dobra feta albo wędzone tofu.
- Po garści tajskiej bazylii i mięty
- Sól i pieprz do smaku
W rondelku podgrzej przez ok. 2 minuty olej musztardowy na średnim ogniu z kurkumą i kuminem. Pozostaw do ostygnięcia i dodaj czarny ocet.
Jeżeli używasz halloumi lub tofu, pokrój w niewielką kostkę i usmaż. Tofu warto wcześniej posolić.
Arbuza pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm i wrzuć do dużej miski
Zioła pokrój niezbyt starannie, kilkoma ruchami noża.
Do arbuza dodaj sos z oleju musztardowego, posiekane zioła i ser - podsmażone wcześniej halloumi, wędzone tofu lub pokruszoną fetę. Dopraw solą i świeżym pieprzem.
Et voilla! Koniecznie do kieliszka obok nalej mocno schłodzony, musujący róż!
SAŁATKA Z ARBUZA Z OLEJEM MUSZTARDOWYM
- 1/2 średniej wielkości arbuza
- 80ml oleju musztardowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka chińskiego czarnego octu
- Ser opcjonalnie : kostka halloumi pokrojonego w kostkę, dobra feta albo wędzone tofu.
- Po garści tajskiej bazylii i mięty
- Sól i pieprz do smaku
W rondelku podgrzej przez ok. 2 minuty olej musztardowy na średnim ogniu z kurkumą i kuminem. Pozostaw do ostygnięcia i dodaj czarny ocet.
Jeżeli używasz halloumi lub tofu, pokrój w niewielką kostkę i usmaż. Tofu warto wcześniej posolić.
Arbuza pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm i wrzuć do dużej miski
Zioła pokrój niezbyt starannie, kilkoma ruchami noża.
Do arbuza dodaj sos z oleju musztardowego, posiekane zioła i ser - podsmażone wcześniej halloumi, wędzone tofu lub pokruszoną fetę. Dopraw solą i świeżym pieprzem.
Et voilla! Koniecznie do kieliszka obok nalej mocno schłodzony, musujący róż!