Roślinne banchany na pierwsze dni wiosny

by Dominika Targosz

Banchan to koreański sposób na urozmaicenie posiłku. Podawane w formie małych talerzyków dodatki to najczęściej marynowane lub kiszone warzywa. Rodzajów banchanów są dziesiątki - może być nim kimchi, marynowana rzepa czy nawet smażone warzywne placki. W trudnym czasie przednówkowym doceniam je szczególnie, bo odmieniają oblicze zimowych warzyw. Do przygotowania kinpiry z buraka i kapusty z wasabi niezbędne są dwa magiczne składniki, dzięki którym przygotowanie tych dodatków zajmuje 10 minut. Sumo miso to pikantna, pełna umami pasta, która rewelacyjna jest też do kanapek (na przykład wymieszana z majonezem) i do marynowania bakłażana przed pieczeniem.

Wysokiej jakości wasabi z prawdziwego japońskiego kłącza zupełnie zmienia zasady gry. Te powszechnie dostępne w Polsce przygotowywane są z europejskiego chrzanu z niewielkim tylko dodatkiem oryginalnego wasabi japońskiego. W połączeniu z limonką i octem ryżowym to będzie wasz nowym ulubiony dressing.

Obie rzeczy są super na ciepło i zimno - możecie przygotować je z zapasem i cieszyć się zdrowym lunchem w pracy. No i wiadomo, że banchany najlepiej je się z miseczką świetnej jakości ryżu, najlepiej tego japońskiego!

KINPIRA Z BURAKA

Buraki obierz i pokrój w cienkie zapałki - można użyć mandoliny lub obieraczki do julienne. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć buraki i smaż ok. 10 minut aż zarumienią się i zmiękną. Wymieszaj składniki sosu, dodaj 2 łyżki wody i wylej na patelnie. Mieszaj aż sos się zredukuje i oblepi buraki. Na koniec dodaj sezam.

KAPUSTA Z WASABI

  • 1/4 główki kapusty białej lub włoskiej
  • 2 łyżeczki wasabi (lub więcej jeśli lubisz)
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • dymka (posiekana)
  • garść pistacji do podania

Zagotuj duży garnek wody i mocno posól. Kapustę obierz na pojedyncze liście i pokrój je na nieduże, nieregularne kawałki (tak jak na zdjęciu). Wrzuć je na 2-3 minuty do wrzątku, odcedź i zostaw na sitku do obcieknięcia z wody. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu i połącz go w dużej misce z jeszcze ciepłą kapustą (lepiej chłonie smak!). Przed podaniem posyp dymką i pistacjami.


Wyprzedano
Japońskie prawdziwe wasabi w paście 42g
21,90 zł
Pikantne sumo miso z Fukuoki
od 21,90 zł
Wyprzedano
Ryż japoński z prefektury Gifu 1kg
26,00 zł
Sos sojowy koikuchi Shoda
26,90 zł
Wyprzedano
Biały sos sojowy shiro shoyu 350ml
38,90 zł